Η Μάρθα Σωτηρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της σε ηλικία 8 ετών (κιθάρα και θεωρία της μουσικής). Ολοκλήρωσε με αριστεία τα θεωρητικά της μαθήματα στο Ωδείο Αθηνών, φοιτώντας παράλληλα στην τάξη Μονωδίας της Δέσποινας Καλαφάτη. Πήρε το Δίπλωμα της το 2016 στο Ωδείο Athenaeum με Άριστα Παμψηφεί, Α’ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο (Τάξη Χριστίνας Γιαννακοπούλου) και συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Δρέσδης (Μάστερ Μουσικής - Όπερα, τάξη KS Prof. Matthias Henneberg), όπου παρακολούθησε και μαθήματα ερμηνείας Lied με τον διακεκριμένο στο είδος βαρύτονο Olaf Bär.

 

Έκανε το οπερατικό της ντεμπούτο σε ηλικία 25 ετών στον ρόλο του Hänsel στην όπερα «Hänsel und Gretel» (Θέατρο Olvio, Αθήνα). Ακολούθησαν οι ρόλοι των Zlatohřbítek στην «Πονηρή Αλεπουδίτσα» (“Kleines Haus” του Κρατικού Θεάτρου της Δρέσδης, 2017), Annio στη «Μεγαλοψυχία του Τίτου» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αφιέρωμα στην Δάφνη Ευαγγελάτου, 2017) και της Τρίτης Κυρίας στον «Μαγικό Αυλό» (40ο Φεστιβάλ Schlossfestspiele Ettlingen, Βάδη-Βυτεμβέργη, 2019). Το 2017 τραγούδησε το μέρος της Άλτο στον «Μεσσία» του Χέντελ, συμπράττοντας με την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και τον μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου. Πρωταγωνίστησε για δυο συνεχόμενες σεζόν στον ρόλο της «Ψυχιάτρου» στη μουσική κωμωδία «Liebesgrüße aus Muskau» στην Όπερα του Görlitz της Ανατολικής Σαξονίας (2018-2020). Παράλληλα εμφανίστηκε στην επιτυχημένη παιδική όπερα «Φρικαντέλα» του Άλκη Μπαλτά, σε λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά και σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού στο Christmas Theater, καθώς και στο Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά Όπερας του Δήμου Αθηναίων στο Θέατρο Ολύμπια (2020). Υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα έκτακτο μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη σεζόν 2018/2019 εργάστηκε ως Άλτο 2 στη χορωδία της Κρατικής Όπερας της Δρέσδης (Semperoper Dresden). Στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στη Γερμανία συνεργάστηκε με σκηνοθέτιδες όπως η Barbara Beyer, Solvejg Bauer και Franzisca Severin, ενώ συμμετείχε με το φωνητικό σύνολο Armonia Atenea Choir στο άλμπουμ "Rossini" του Franco Fagioli για την Deutsche Grammophon. Tη σεζόν 2021/2022 θα εμφανιστεί στην Όπερα του Κιέλου στον ρόλο της Πριγκίπισσας Nicolette στην όπερα του Σ. Προκόφιεφ "L'amour des trois oranges" καθώς και στο Schlosstheater Rheinsberg ως Χένσελ στο "Hänsel und Gretel", σε σκηνοθεσία Georg Quander.

 

Είναι νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού για νέους λυρικούς καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Kammeroper Schloss Rheinsberg (2020), όπου προσκλήθηκε να τραγουδήσει σε βραδιές Lieder καθώς και συμφωνικής μουσικής, συμπράττοντας με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Βερολίνου. Χάρη στην εξαιρετική της επίδοση στον τελικό του διαγωνισμού της χορηγήθηκε πλήρης υποτροφία για τη 12η Θερινή Ακαδημία Lotte Lehmann στο Perleberg του Βραδεμβούργου.

 

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των Siegfried Jerusalem, Michael Nagy, Δημήτρη Καβράκου, Άρη Αργύρη, Άρη Χριστοφέλλη, Janet Williams, Cheryl Studer, Christiane Iven, Peter Berne, και έχει τραγουδήσει σε πολλές συναυλίες ως σολίστ, με συνοδεία πιάνου και ορχήστρας, σε Ελλάδα και Γερμανία.